Sunday, 29 January 2012

   “   Ketahuilah bahawa yang dikatakan kebaikan itu bukanlah bertambahnya harta benda dan anakmu,melainkan adalah bertambahnya ilmu pengetahuan.” –(Sayidina Ali)

BERTUAHNYA KITA


Bertuahnya kita kerana terpilih menjadi  guru. Kita disapa  setiap pagi.
Assalamulaikum Cikgu! Selamat Pagi Cikgu!” Itulah ucapan   yang sangat biasa kepada murid tetapi ucapan keramat kepada Guru.Sepanjang langkah diatur di kawasan sekolah itulah Ucapan Keramat  murid kepada kita .Bahagianya kita bergelar Guru.Jika kita berada di laluan murid jenuhlah kita menjawabnya “ Waalaikum Salam ! Selamat Pagi!”.  

Ucapan Keramat itu jugalah  pembuka bicara murid semasa kita masuk  ke kelas. Mereka menyedari kehadiran  kita,mereka menghargai GURUnya.Bertuahnya kita bergelar guru! Kehadiran kita dinantikan.
“Assalamulaikum Cikgu! Selamat  Pagi Cikgu! Cikgu hendak beli apa?” Tegur seorang peniaga di pasar.Tersentak kita apabila mendengar sapaan ini.Rupanya di luar sekolah pun kita dipanggil Cikgu! oleh bekas murid kita. Bertuahnya kita kerana anak murid masih mengenali kita.

“Puan ini seorang guru ke?” Tanya seorang pelanggan di sebuah bank . “Macam mana puan tahu saya seorang guru” balasku. “Riak muka  dan gaya serta percakapan seorang guru ,boleh dikenali berbeza dengan orang lain.”jelasnya. Bertuahnya kita sebagai guru. Rupanya aura seorang guru itu dibawa  kemana-mana tanpa mengira masa dan tempat.Tidak hairanlah kita, sekali kita bergelar guru,sampai-bila-bila dipanggil Cikgu.

Cikgu ! Ingat saya lagi tak? Saya murid cikgu 8 tahun lepas.Cikgulah selalu tegur dan nasihatkan saya dulu! Saya dah jadi polis! Ini anak saya. Umurnya baru 8 bulan.”Tegur seorang bekas muridku ketika terserempak di sebuah pasaraya.” “Alhamdullilah ! Tahniah! Semoga menjadi anggota polis yang terbaik,suami yang baik dan bapa yang baik”balasku.

“Kamu masih ingat pesan cikgu dulu?” Tanyaku. “Tentulah ingat! Jom Solat setiap waktu dan baca Quran setiap hari! Terima kasih Cikgu!” balasnya. Alhamdullilah tiada perkara yang paling menggembirakan seorang  guru kepada anak muridnya melainkan melihat  kejayaan anak muridnya. Bertuahnya kita penat lelah kita membuahkan hasil.

Pekerjaan sebagai guru ibarat seorang tukang masak.Kadang-kala kita rasa kecewa bila ubi yang kita rebus tak empuk-empuk.Berjam-jam,sampai berkilat isinya tetapi tak empuk-empuk juga.Jika terbeli ubi begini jangan kecewa.Parut sahaja, diperah isinya dan buang airnya.Campur isi ubi kayu dengan santan dan gula Melaka.Kalau adunan ini dikukus jadilah kuih talam ,jika dibakar jadilah kuih bengkang.Rasanya jauh lebih sedap daripada ubi rebus tadi.Sebenarnya ubi yang jenis tak empuk ini kalau rajin dan sabar  mempelbagaikan cara masakannya,mampu menghasilkan pelbagai kuih yang lazat.Bertuahnya kita kerana mempunyai pelbagai kemahiran.

Sebagai guru,kita  mendapat set anak murid yang pelbagai tingkah laku ada yang seperti ubi empuk. Bertuahlah badan sebab mudah mengurus mereka.Jangan terkejut dan kecewa,jika  kita mendapat anak murid yang jenis tak empuk direbus.Sebenarnya kehadiran mereka telah mengundang kreativiti dan inovatif seorang guru.Kita perlu melengkapkan ilmu mengurus manusia agar mereka menjadi asset yang bernilai.Tak banggakah kita jika anak murid yang dulu kaki ponteng,melawan,malas dan macam-macam perangai kenakalan mereka menjadi murid yang membanggakan sekolah ?.Mereka telah berubah dan berjaya dibentuk lantaran usaha gigih   mendidik dan doa kita! Bertuahnya kita kerana ada mereka.

Alhamdullilah semoga Allah sentiasa memberkati kita yang bergelar guru.Semoga kita  terus dan sentiasa meningkatkan kesabaran dalam mendidik.
Bertuahnya kita  kerana adanya mereka yang bergelar murid.Tanpa murid  siapalah kita!
Doa kita kepada semua  yang bergelar murid : “ Semoga mereka menjadi insan cemerlang  di dunia dan akhirat. Amin! ”.

Guru ibarat cahaya.Mereka menerangi kita sepanjang jalan kehidupan.Tanpa guru ,kita ibarat berada di malam yang gelap gelita ,tanpa bulan dan bintang. Bertuahnya kita sebagai murid,kerana mempunyai guru.
Kepada semua guru  kita: “ Alhamdullilah anak muridmu  kini telah berjaya menjawat pelbagai jawatan. Menjadi  perdana menteri,doktor,peguam,ulama’ dan siapa sahaja,sejarahnya bermula daripada seorang guru. Bertuahnya kita mempunyai guru yang  sabar mendidik.Kita berjaya kerana berkat didikan guru. Terima kasih cikgu !

Doa untuk semua guru kita “ Semoga mereka berbahagia di dunia dan di akhirat.Mudahan-mudahan ilmu yang  cikgu  berikan menjadi amal  jariah dan mendapat keredhaan Illahi.Sekiranya mereka telah tiada lagi di dunia ini Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama  orang yang soleh. Al-Fatihah!

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel di atas. Sila email kepada saya di. suwarnihassan54@gmail.com , untuk  berkongsi memori indah sebagai murid atau guru.Anda juga dialu-alukan menghantar pendapat atau teguran  di email berkenaan.Insyallah saya berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita mendapat  manafaat bersama dengan  blog ini. Insyallah. 



ILMU

"Harta benda akan berkurangan jika dibelanjakan,sedangkan ilmu pengetahuan   itu akan bertambah-tambah jika kita berikan kepada orang lain.” –(Sayidina Ali)

Saturday, 28 January 2012

SUNNAH RASULULLAH KETIKA MAKAN

Rasulullah SAW adalah suri tauladan umat dalam berbagai aspek kehidupan. Dalam hal kesehatan, ajaran-ajaran beliau sudah banyak dibuktikan oleh penelitian-penelitian modern akan kebenaran manfaatnya yang besar. Salah satu ajaran beliau adalah adab-adab makan yang membawa kesehatan dan keberkahan sepanjang zaman.
Diantara adab-adab makan yang Rasulullah SAW ajarkan adalah :

1. Tidak mencela makanan yang tidak disukai.
Abu Hurairah ra. berkata : “Rasulullah SAW tidak pernah sedikit pun mencela makanan. Bila beliau berselera, beliau memakannya. Dan jika beliau tidak menyukainya, maka beliau meninggalkannya.” (HR. Bukhari Muslim) Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah berkata kepada keluarganya (istrinya) tentang lauk pauk. Mereka menjawab : “Kami hanya punya cuka”. Lalu beliau memintanya dan makan dengannya, seraya bersabda : “Sebaik-baik lauk pauk ialah cuka (al-khall), sebaik-baik lauk pauk adalah (yang mengandung) cuka.” (HR. Muslim). Penelitian Dr. Masaru Emoto dari Jepang dalam bukunya ’The True Power of Water’ menemukan bahwa unsur air ternyata hidup. Air mampu merespon stimulus dari manusia berupa lisan maupun tulisan. Ketika diucapkan kalimat yang baik atau ditempelkan tulisan dengan kalimat positif, maka air tersebut akan membentuk struktur kristal yang indah dan bisa memiliki daya sembuh untuk berbagai penyakit. Sebaliknya, jika diucapkan maupun ditempelkan kalimat umpatan, celaan atau kalimat negatif lainnya, maka air tersebut akan membentuk struktur kristal yang jelek dan bisa berpengaruh negatif terhadap kesehatan.

2. Mencuci tangan sebelum dan sesudah makan.
 Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa yang tertidur sedang di kedua tangannya terdapat bekas gajih/lemak (karena tidak dicuci) dan ketika bangun pagi ia menderita suatu penyakit, maka hendaklah dia tidak menyalahkan kecuali dirinya sendiri.”

3. Membaca Bismillah dan Hamdalah.
Rasulullah SAW bersabda : “Jika seseorang di antara kamu hendak makan, maka sebutlah nama Allah SWT. Dan jika ia lupa menyebut nama-Nya pada awalnya, maka bacalah, ’Bismillahi awwalahu wa akhirahu’ (Dengan menyebut nama Allah SWT pada awalnya dan pada akhirnya).” (HR. Abu Dawud)
Dalam riwayat lain, disebutkan bahwa suatu ketika Rasulullah SAW tersenyum, beliau menjelaskan ketika seorang Muslim tidak membaca Basmalah sebelum makan, maka syaitan akan ikut makan dengannya. Namun, ketika Muslim tersebut teringat dan menyebut nama Allah SWT, maka syaitan pun langsung memuntahkan makanan yang sudah dimakannya.
Rasulullah SAW juga bersabda : “Sesungguhnya Allah SWT meridhai seorang hamba yang ketika makan suatu makanan lalu dia mengucapkan Alhamdulillah. Dan apabila dia minum suatu minuman maka dia pun mengucapkan Alhamdulillah.” (HR. Muslim, Ahmad dan Tirmidzi)

4. Makan menggunakan tangan kanan.
Abdullah bin Umar ra. berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda : “Jika salah seorang diantaramu makan, maka hendaklah ia makan dengan tangan kanannya dan jika ia minum maka hendaklah minum dengan tangan kanannya. Sebab syaitan itu makan dan minum dengan tangan kirinya.” (HR. Muslim)
Kedua tangan manusia mengeluarkan tiga macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan lebih banyak daripada tangan kiri. Enzim tersebut sangat membantu dalam proses pencernaan makanan.

5. Tidak bersandar ketika makan.
Rasulullah SAW bersabda : “Aku tidak makan dengan posisi bersandar (muttaki-an).” (HR. Bukhari)
“Muttaki-an” ada yang menafsirkan duduk bersilang kaki dan ada pula yang menafsirkan bersandar kepada sesuatu, baik itu bersandar di atas salah satu tangan atau bersandar pada bantal. Ada pula yang menafsirkan bersandar pada sisi badan. Rasulullah SAW jika makan, tidak makan dengan menggunakan alas duduk seperti bantal duduk sebagaimana orang-orang yang ingin makan banyak dengan menu makanan yang variatif. Rasulullah SAW menjadikan makannya sebagai ibadah kepada Allah SWT. Karenanya beliau duduk tanpa alas dan mengambil makanan secukupnya.

6. Memakan makanan yang terdekat dahulu.
Umar bin Abi Salamah ra. bercerita : “Saat aku belia, aku pernah berada di kamar Rasulullah SAW dan kedua tanganku seringkali mengacak-acak piring-piring. Rasulullah SAW bersabda kepadaku, ’Nak, bacalah Bismillah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah dari makanan baik yang terdekat.” (HR. Bukhari)

7. Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.
Dari Mikdam bin Ma’dikarib ra. menyatakan pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda : “Tiada memenuhi anak Adam suatu tempat yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah untuk anak Adam itu beberapa suap yang dapat menegakkan tulang punggungnya. Jika tidak ada cara lain, maka sepertiga (dari perutnya) untuk makanannya, sepertiga lagi untuk minuman dan sepertiganya lagi untuk bernafas.” (HR. Tirmidzi dan Hakim)

8. Menjilat tangan ketika makan tanpa sendok atau garpu.
Dari Abu Hurairah ra. bahwa Rasulullah SAW bersabda : “Jika salah seorang diantaramu makan, maka hendaklah ia menjilati jari-jemarinya, sebab ia tidak mengetahui dari jemari mana munculnya keberkahan.” (HR. Muslim)
Dalam hadits riwayat Imam Muslim pula, Ka’ab bin Malik ra. memberikan kesaksian bahwa ia pernah melihat Rasulullah SAW makan dengan menggunakan tiga jarinya dan beliau menjilatinya selesai makan. Penemuan kesihatan modern menunjukkan bahwa ketika kita makan dengan jari dan menjilati jari untuk membersihkannya, maka jari tersebut mengeluarkan enzim yang sangat membantu bagi kelancaran pencernaan.

9. Membuang kotoran dari makanan yang terjatuh lalu memakannya.
Dari Anas bin Malik ra. berkata bahwa Rasulullah SAW sering makan dengan menjilati ketiga jarinya (Ibu jari, telunjuk dan jari tengah), seraya bersabda : “Apabila ada makananmu yang terjatuh, maka buanglah kotorannya dan hendaklah ia memakannya serta tidak membiarkannya untuk syaitan.” Dan beliau juga memerintahkan kami untuk menjilati piring seraya bersabda : “Sesungguhnya kamu tidak mengetahui pada makanan yang mana adanya berkah itu.” (HR. Muslim)
Islam melarang hal-hal yang mubazir, termasuk dalam hal makanan. Seringkali kita menyaksikan orang yang mengambil makanan berlebihan sehingga tidak habis dimakan. Makanan yang mubazir itu akhirnya dibiarkan untuk syaitan, padahal bisa jadi sebenarnya pada makanan tersebut terdapat keberkahan. Oleh karena itu, ketika mengambil makanan harus berdasarkan perhitungan bahwa makanan tersebut akan habis dimakan.

10. Makan dan minum sambil duduk.
Rasulullah SAW suatu ketika melarang seorang lelaki minum sambil berdiri. Berkata Qatadah : “Bagaimana dengan makan?” Rasul menjawab : “Itu lebih buruk lagi.” (HR. Muslim)

11. Tidak bernafas ketika minum dan menjauhkan mulut dari tempat minum ketika bernafas.
Dari Abu Al-Mutsni Al-Jahni ra berkata, aku pernah berada di rumah Marwan bin Hakam, tiba-tiba datang kepadanya Abu Sa’id ra. Marwan berkata kepadanya : “Apakah engkau pernah mendengar Rasulullah SAW melarang bernafas di tempat minum?”. Abu Sa’id menjawab : “Ya. Ada seseorang pernah berkata kepada Rasulullah SAW, ”Aku tidak kenyang dengan air hanya satu kali nafas.” Lalu Rasulullah SAW bersabda, “Jauhkanlah tempat air (gelas) dari mulutmu, lalu bernafaslah!” Orang itu berkata lagi, “Sesungguhnya aku melihat ada kotoran pada tempat minum itu”. Lalu Rasulullah SAW bersabda, ”Kalau begitu, tumpahkanlah! (HR. Abu Dawud) Dan juga dari Ibnu Abbas ra. berkata : “Rasulullah SAW telah melarang untuk menghirup udara di dalam gelas (ketika minum) dan meniup di dalamnya.” (HR. Tirmidzi) Rasulullah SAW melarang bernafas ketika minum. Apabila minum sambil bernafas, tubuh kita mengeluarkan CO2 (Karbondioksida), apabila bercampur dengan H2O (Air) dapat menjadi H2CO3 (Cuka) sehingga menyebabkan minuman menjadi acidic (Asam). Hal ini dapat terjadi juga ketika meniup air panas. Makanan dan minuman panas sebaiknya tidak didinginkan dengan ditiup, tapi cukup dikipas.

12. Tidak berprasangka buruk jika makan ditemani orang yang berpenyakit.
Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah memegang tangan orang yang majdzum (kusta), beliau meletakkan tangannya pada piring makan seraya bersabda : “Makanlah, yakinlah kepada Allah SWT dan bertawakkallah.” (HR. Abu Dawud)

13. Tidak duduk pada meja yang dihidangkan makanan haram.
Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaknya ia tidak duduk pada meja makan yang padanya diedarkan minuman khamr.” (HR. Imam Tirmidzi)

14. Mendo’akan yang mengundang makan.
Dari Anas bin Malik ra. bahwa Rasulullah SAW pernah datang ke Sa’ad bin Ubadah ra. yang menghidangkan roti dan mentega. Rasulullah SAW memakannya, lalu beliau bersabda : “Telah berbuka di sisimu orang-orang yang berpuasa. Hidanganmu telah dimakan oleh orang-orang shalih (baik) dan malaikat pun mendo’akan kebaikan untukmu.” (HR. Ahmad dan Abu Dawud)

15. Menutup tempat makan dan minum.
Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Tutuplah tempat makanan dan tempat minuman!” (HR. Bukhari Muslim) Menutup tempat makan dan minum sangat bermanfaat untuk menghindarkan makanan dari polusi udara, kotoran atau zat-zat berbahaya yang dapat masuk ke dalam makanan atau minuman yang tidak titutupi.


Wednesday, 25 January 2012

B.A.H.A.G.I.A

Hidup memerlukan PENGORBANAN.
Pengorbanan memerlukan PERJUANGAN.
Perjuangan memerlukan KETABAHAN.
Ketabahan memerlukan KEYAKINAN.
Keyakinan menentukan KEJAYAAN.
Kejayaan akan menentukan KEBAHAGIAAN.

credit to http://mutiaraminda2u.blogspot.com/

SEGALANYA KEHENDAKNYA

Bila kau memandang segala-gala dari Tuhanmu
yang Maha mencipta,
yang menimpakan ujian,
yang menjadikan sakit hatimu,
yang membuatkan keinginanmu terhalang
serta menyusahkan hidupmu,
pasti akan damailah hatimu
kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia.
Bukan Allah tidak tahu derita hidupmu,
retaknya hatimu tapi mungkin itulah yang Dia mahukan
kerana Dia tahu hati yang sebeginilah
selalunya lebih lunak dan mudah
untuk akrab dan dekat denganNya.

TENTANG WAKTU

ambillah waktu untuk berfikir,
itu adalah sumber kekuatan

ambillah waktu untuk bermain,
itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi,

ambillah waktu untuk berdoa,
itu adalah sumber ketenangan,

ambillah waktu untuk belajar,
itu adalah sumber kebijaksanaan,

ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai,
itu adalah hak istimewa yang diberikan Allah,

ambillah waktu untuk bersahabat,
itu adalah jalan menuju kebahagiaan,

ambillah waktu untuk tertawa,
itu adalah muzik yang menggetarkan hati

ambillah waktu untuk memberi,
itu dapat membuat hidup terasa beerti,

ambillah waktu untuk bekerja,
itu adalah nilai keberhasilan

ambillah waktu untuk beramal,
itu adalah kunci menuju syurga...

SENTIASALAH BERDOA

Bila Allah cepat makbulkan doamu,
Dia menyayangimu,
Bila Dia lambat makbulkan doamu,
maka Dia mengujimu,
Bila Dia tidak makbulkan doamu,
Maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untuk kamu,
INSYAALLAH

AN APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY

“An apple a day keeps the doctor away?”, but why? Do you really know what makes an apple so special? Why is it that we never hear an orange or a banana a day keeps the doctor away?

Apples have properties that no other fruits have and its benefits have been proven overtime. You will be able to get the benefits of these properties individually with other fruits, but an apple combines everything and makes it simpler. It has been shown over and over that if it’s not simple, easy and fast, people won’t take care of their health.

1. Apple contains Vitamin C. Vitamin C helps greatly your immune system. A lot of people who lack Vitamin C in their diet have poor healing, bruise easily and have bleeding gums.

2. Prevent Heart Diseases. The reason it can prevent both coronary heart disease and cardiovascular disease is because apples are rich in flavonoid. Flavonoids are also known for their antioxidant effects.

3. Low in calories. A regular size apple has between 70-100 calories. Eating an apple when craving for candy or chocolate can make the desire disappear since apple in itself contains sugar, but gives you only ? of the calories.

4. Prevent Cancers. Notice the plural. We all know that cancer comes in several forms and in different places. Apples target multiple cancers such as colon cancer, prostate cancer and breast cancer in women.

5. Apples contain phenols. which have a double effect on cholesterol. It reduces bad cholesterol and increases good cholesterol. They prevent LDL cholesterol from turning into oxidized LDL, a very dangerous form of bad cholesterol which can be deadly.

6. Prevent tooth decay. Tooth decay is an infection that seriously damages the structure of your teeth, which is caused primarily because of bacteria. The juice of the apples has properties that can kill up to 80% of bacteria. So there you have it, an apple a day also keeps the dentist away!

7. Protects your brain from brain disease. This is something many people don’t know, and when you consider that your brain makes the person you are, it gives a whole new perspective. Apple has substances called phytonutrients, and these phytonutrients prevents neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinsonism.

8. Healthier Lungs. A research at the University of Nottingham Research shows that people who eat 5 apples or more per week has lower respiratory problems, including asthma.

9.They taste great! And not only that, they also come in many flavors and colors. Not in a mood for a green apple? Why not get a red one, or a macintosh! Their taste can vary greatly, but still give you all the apple benefits. Variety is an important element to maintaining your health.

On average, Americans consume around 20 pounds of apples a year, which comes to around 1 apple a week. Unfortunately, while an apple a week is better than nothing, it is nowhere close to being able to extract all the advantages apples have to offer. Eating apples is part of balanced and healthy diet than will increase your longevity, so why limit yourself to only 1 per week?

7 PUNCA DIET ANDA GAGAL

Anda sudah mengurangkan makan nasi, tidak lagi makan malam. Tidak juga menjamah coklat dan makanan kering kegemaran anda, tapi berat badan tak juga turun. Jika ini berlaku pasti ada yang tidak kena dengan cara anda berdiet. Kegagalan ini tentunya disebabkan oleh pelbagai perkara.


Inilah beberapa punca mengapa usaha anda untuk menurunkan berat badan gagal dan jawapan untuk mengatasinya :-

1) Pengambilan lemak berlebihan

Tidak dapat dinafikan, makanan yang mengandungi lemak lebih lazat dan sedap. Tidak hairan anda sukar menghadkan pengambilan hingga 30 peratus sahaja makanan jenis ini. Kajian menunjukkan seamkain banyak anda mengambil lemak, semakin kurang anda menyerap zat makanan yang lain dan mendorong penambahan berat badan.

Saranan :

secara umumnya, semakin sedikit anda memproses makanan, semakin rendahlah kandungan lemak didalamnya. Seabik-baiknya anda memilih makanan yang dipanggang daripada yang digoreng. Hadkan makanan manis yang kaya lemak. Jika anda membeli makanan yang sudah dipaketkan, perhatikan kandungan lemak pada labelnya. Pilih makaan yang kandungan lemaknya tidak lebih dari 3gm per 100 kalori.

2) Jarang bersarapan

Sekiranya anda tidak bersarapan kerana mahu mengelakkan gemuk, bermakna strategi anda itu salah. Tahukah tanpa sarapan, tubuh akan terasa amat lapar hingga mengakibatkan nafsu makan semakin besar apabila tiba masa makan tengahari. Kajian di barat menunjukkan, orang yang bersarapan dengan bijirin setiap pagi akan lebih cergas dan mempunyai tingkahlaku lebih positif.

Saranan :-

Biasakan sarapan.

Bekerja dengan perut kosong menyukarkan anda memberi tumpuan pada pekerjaan. Hindari makanan yang manis-manis kerana makanan ini membuat anda berasa terlalu kenyang dan mengantuk. Pilih sarapan yang mempunyai karbohidrat seimbang. Makanan yang kaya dengan serat seperti sayuran, buah-buahan dan bijirin boleh menstabilkan gula dalam darah dan membuat anda terasa kenyang hingga waktu makan tengahari.

3) Tidak pernah mencatat

Sebahagian besar daripada kita merasakan tidak penting untuk mencatat setiap makanan yang kita makan. Samada makanan yang berkhasiat atau sebaliknya.

Saranan :-

Buatlah sebuah diari diet, iaitu dengan mencatatkan pengambilan makanan harian anda. Dengan catatan ini, anda akan lebih berhati-hati setiap kali ingin memilih makanan. Diari tersebut juga akan membantu anda menunjukkan dengan tepat situasi yang menyebabkan anda ingin makan. Ia juga boleh membantu anda untuk membezakan anda makan kerana keperluan atau kerana nafsu.

4) Ketagihan gula

Boleh dikatakan semua orang suka gula. Tidak lengkap makanan tanpa gula terutama teh dan kopi. Dan ternyata rasa manis merupakan pengukur penting yang mempengaruhi tahap kegemaran pengguna terhadap sesuatu produk. Dan kebanyakan makanan sihat seperti yoghurt dan oatmeal juga mengandungi banyak gula.

Saranan :-

Jangan amalkan makanan manis-manis sebagai pencuci mulut setiap kali selesai makan. Makan makanan jenis ini hanya sekali seminggu. Baca label nutrient untuk menghadkan penggunaan gula seabgai bahan utamanya. Selain itu cuba elakkan makanan yang dianggap sihat tetapi sebenarnya mengandungi banyak gula. Kurangkan minum minuman bersoda atau gantikan dengan minuman bersoda bebas gula.

5) Makan kekacang

Kacang soya, kacang merah, kacang buncis, kacang tanah dan seumpamanya adalah jenis makanan yang rendah lemak, mengenyangkan, kaya serat, protein dan karbohidrat. Makanan jenis ini juga mengandungi nutrient yang baik untuk wanita.

Saranan :-

Tambahkan jumlah pengambilan kekacang dan biji-bijian ini. Amalkan selalu dan beri kesempatan pada tubuh anda menambah serat. Jika tidak mahu memasak sendiri , anda boleh membelinya di kedai tetapi perhatikan kadar sodium, garam dan cara pengolahannya.

6) Pengambilan kalsium

Anda pasti sudah mengetahui betapa pentingnya kalsium untuk kesihatan tulang dalam mencegah osteoporosis. Kajian yang dibuat di Creighton University Osteoporosis Research Center, mendapati makanan kaya kalsium mapu mengawal kejadian overweight hingga 70 peratus. Namun sayangnya, ramai di antara kita yang tidak suka makanan mahupun minuman yang berkalsium. Malahan ada yang menggantikan susu dengan makan keju tinggi lemak.

Saranan :-

Minumlah dua gelas susu rendah lemak setiap hari. Dengan cara ini anda menyelamatkan tulang daripada rapuh, sementara zatnya memadai untuk mengalas perut dengan bahan rendah kalori. Anda boleh minum soya jika tidak begitu gemarkan susu biasa.

7) Kurang serat

Dibandingkan makan buah-buahan, sayur-sayuran atau produk gandum yang kaya serat, karbohidrat, vitamin dan mineral, anda mungkin lebih sukakan kek, atau kuih, yang biasanya dibuat daripada lemak, gula, garam dan bahan additive. Sedangkan bahan bersumber daripada tepung gandum ini merupakan salah satu sumber lemak tepu terbanyak dalam diet kita.

Saranan :-

Anda boleh menggantikan roti putih, mi atau kek dengan roti whole grain, bijirin atau pasta. Supaya rasanya lebih lazat, anda boleh mencampurkan bijirin dengan buah-buahan segar. SELAMAT BERDIET..

AIR SEMBAHYANG

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini". Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisabku ditangan kanan ku ini".Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-
hisabnya di tangan kanan .

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini". Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu". Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini" Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim". Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat"

SOLAT SUNAT HAJAT

Niat: Sahaja aku sembahyang sunat hajat, 2 rakaat kerana ALLAH Taala.

 1. Selepas Al-Fatihah rakaat pertama baca ayatul Kursi 1 kali.

 2. Selepas Al-Fatihah rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali.

 3. Ketika sujud terakhir baca 11 kali dan sertakan di dalam hati segala hajat-hajat kita. Solat hajat ini diriwayatkan oleh Tirmidhi dan Ibn Maja. Hadith ini agak lemah tetapi sedikit sahaja: hadith sedemikian dilakukan bagi ibadat (fada’il al-a`mal) melalui persetujuan umum oleh ulamak mazahab Sunni][1]

 Tujuan : Apabila mempunyai hajat yang baik samada untuk agama atau dunianya atau dalam keadaan kesulitan atau untuk menolak bencana dan dugaan. 

 Rakaat : 2 minimum dan 12 maximum ( dgn tiap2 dua rakaat salam ) Niat : "Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Taala" Surah : Selepas bacaan al-Fatihah 
   - Rakaat pertama : Baca surah Al-Khafirun (10 kali) 
   - Rakaat kedua : Surah Al-Ikhlas(10 kali) 

 Cara : sesudah memberi salam pertama pada tahiyat Akhir, terus sujud dan dalam sujud dibaca- 
   1) (Selawat Nabi) – 10 kali 
   2) subahanaAllah, walhamdulillah, wala ila ha illah waAllahuakbar, wala haula walakuwwata illa billahil'aliyul'azim – 10 kali 
   3) Rabbana atina fiddunya hasanah wafilangirotil hasanah wakina 'azabannar – 10 kali Biasanye selepas ketiga-tiga bacaan diatas, hajat dilafazkan dalam keadaan sujud. Selepas bangun dari sujud, berilah salam dan bacelah doa solat hajat.

SOLAT SUNAT DHUHA

1. Dua rakaat atau sehingga 12 rakaat, dikerjakan dua rakaat tiap-tiap satu salam.

2. Waktunya setelah matahari naik kira-kira segalah (kira-kira jam 8.00 pagi sehingga kira-kira tengahari).

3. Fadhilatnya selain daripada mendapat pahala yang banyak, mereka yang mengamalkan solat sunat ini mudah mendapat rezeki dan ganjaran sebagai orang-orang yang soleh.

4. Lafaz dan niat: Usholli sunnatadh dhuha rak’ataini lillahi taala. Maksudnya: Sahaja aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala.

5. Surah yang dibaca selepas Fatihah: Kaedah 1 Rakaat Pertama: Surah Al-Syamsy Rakaat Kedua: Surah Al-Laiil Kaedah 2 Rakaat Pertama: Surah Ad-Dhuha Rakaat Kedua: Surah An-Nasr Kaedah 3 Rakaat Pertama: Ayat Al-Kursi (7 kali) Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas (11 kali)

6. Selepas memberi salam, bacalah doa berikut: Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya waktu dhuha waktu dhuhaMu, cahayanya cahayaMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu; Ya Allah, sekiranya ada rezeki di langit maka turunkannya, jika ada di bumi keluarkannya, jika jauh maka perdekatkannya, dan jika adanya hampir maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berilah kepadaku sebagaimana Engkau berikan kepada hamba-hamba Engkau yang soleh-soleh. Dan semoga Allah cucuri rahmat ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga dan para sahabat baginda sekalian. Segala puji adalah bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.