RESIPI KLASIK
Resipi ini saya pelajari dari seorang sahabat yang sangat ‘
power’ dalam masakan.Alhamdulilah beliau bersetuju untuk berkongsi ilmu
masakannya melalui laman blog.Semoga ilmu beliau boleh dimanafaatkan bersama
.Semoga usaha murni ini diberkati Allah.
1.Poly Ubi.
Resipi yang paling mudah untuk disediakan tapi rasanya
sangat enak. Sesuai untuk sajian pembasuh mulut atau minuman petang. Sekali
cuba pasti nak lagi.
1.
1 mangkuk ubi parut
yang dibuang air, campur dengan setengah camca teh air kapur.
Potong keci-kecil ubi kayu dan blender dengan sedikit
air.Blender hingga hancur.Jika tak ada blender boleh juga parut.Tapi kata
sahabat saya blender lagi cantik sebab ubinya halus. Tapis ubi tadi agar airnya keluar. Tapis jangan
kering sangat nanti keras pula kuih...agak-agak
je!. Campur semula sagu yang mendak dari air tapisan.Air ubi tadi buang
je.
2.
Bungkus ubi parut dengan
daun pisang yang telah dilayur. Bungkus macam lepat pisang tapi agak besar.Kukus sampai masak.
3.
Buat air gula Melaka/
gula kerek. Bubuh air agak-agak nak tenggelam gula Melaka/gula kerek.Masuk
gula pasir sedikit. Masak hingga pekat.
4.
Keluarkan ubi kukus tadi dan potong serta
gaulkan dengan kelapa parut yang dibubuh sedikit garam.Pastikan kelapa
dibuang ari.
5.
Hidangkan poly ubi ini
dengan air gula Melaka.
Rasanya seakan-akan kuih lopez tapi kepada pencinta ubi, ini lagi power.Selamat mencuba!
2.Ubi kisar ditapis.
6.Ubi yang telah masak .
7. Ubi yang telah masak dipotong dan gaul
Kelapa parut
7.Poly Ubi yang siap untuk dihidang dan
dimakan dengan air gula Melaka.
No comments:
Post a Comment