Wednesday 6 June 2012


RESIPI KLASIK
Resipi ini saya pelajari dari seorang sahabat yang sangat ‘ power’ dalam masakan.Alhamdulilah beliau bersetuju untuk berkongsi ilmu masakannya melalui laman blog.Semoga ilmu beliau boleh dimanafaatkan bersama .Semoga usaha murni ini diberkati Allah.
1.Poly Ubi.
Resipi yang paling mudah untuk disediakan tapi rasanya sangat enak. Sesuai untuk sajian pembasuh mulut atau minuman petang. Sekali cuba pasti nak lagi.
1.       1 mangkuk ubi parut yang dibuang air, campur dengan setengah camca teh air kapur.
Potong keci-kecil ubi kayu dan blender dengan sedikit air.Blender hingga hancur.Jika tak ada blender boleh juga parut.Tapi kata sahabat saya blender lagi cantik sebab ubinya halus. Tapis  ubi tadi agar airnya keluar. Tapis jangan kering sangat nanti keras pula kuih...agak-agak  je!. Campur semula sagu yang mendak dari air tapisan.Air ubi tadi buang je. 
        2.       Bungkus ubi parut dengan daun pisang yang telah dilayur. Bungkus macam lepat pisang  tapi agak besar.Kukus sampai masak.
3.       Buat air gula Melaka/ gula kerek. Bubuh air agak-agak nak tenggelam gula Melaka/gula kerek.Masuk gula pasir sedikit. Masak hingga pekat.
4.        Keluarkan ubi kukus tadi dan potong serta gaulkan dengan kelapa parut yang dibubuh sedikit garam.Pastikan kelapa dibuang ari.
5.       Hidangkan poly ubi ini dengan air gula Melaka. 

Rasanya seakan-akan kuih lopez tapi  kepada pencinta  ubi, ini lagi power.Selamat mencuba!



1.Ubi kayu dipotong kecil dan dikisar .                  








  2.Ubi kisar ditapis.
   

  3.Ubi yang di tapis + air kapur.






        4.Adunan ubi dibungkus dengan daun pisang.

5.Ubi yang dibungkus,sedia untuk dikukus.    










6.Ubi yang telah masak .









  7. Ubi yang telah masak dipotong dan gaul Kelapa parut                                                                            

                                                                                                                 
7.Poly Ubi yang siap untuk dihidang dan dimakan dengan  air gula Melaka.









3.Ubi yang telah ditapis + air kapur.